Rejsebrev 7, 2016

Den 09.04.16 afsejler vi fra vores vinterhavn sammen med 4 andre både. Båden er klar og der er fyldt op med proviant, vand og diesel, Søren mener at vi har nok til den næste måned, men vi får jo at se hvor langt det rækker. I de sidste 14 dage har der været flere langturssejler som er afsejlet for at tage hul på en ny sejler sæson 2016. Det var med en klump i halsen, at siger farvel til de mange fantastisk langturssejler, som vi har mødt og lært af kende i vores vinterhavn. Nogen af langturssejler møder vi måske igen, andre ser vi nok ikke mere.
Vores mål er at nå Mallorca den 14 april og gerne inden, da vi får besøg fra DK.
Vi har beslutte at sejle fra Cartagena til Torrevieja, en tur på 40 sm, vi lægger ud med gamle dønninger og ingen vind, men vinden kommer endelige og vi får sejl op og da vi går i havn blæser de 13 m/s. Vi ser at marinaen er halv tom og kalder dem på VHF’en og får at vide at vi skal lægge til ved receptionsbroen og får der anvist en plads. Men da vi har kraftig sidevind ind på receptionsbroen får vi lov til at blive liggende indtil vinden har lagt sig. En time efter får vi selskab af en anden langturssejler fra Cartagena. Vi når aldrig hen på den anviste havneplads, da vinden først lægger i løbet af natten.
Marinaen virker meget død og den er helt klart, ikke vågnet fra vinderhi og så er den dyr i forhold til lavsæson.

Foto 47
Farvel Cartagena

Den 10.04 forlader vi Torrevieja for at sejle videre til Altea som er en sejltur på ca. 50 sm og som forgår for motor næsten hele turen, en time blev for sejl.
På denne tur kommer vi forbi feriebyen Benidorm som stort set kun består af rigtige mange skyskraber. Det ser meget vildt ud fra sø siden. I marinaen i Altea ser vi ikke mange både med det spanske gæste flag og det er tydeligt at her holder motorbådene til. Hyggelig lille marina og billigt og vi mærke at vi er uden for sæson. De Spanske sejler er først nu ved at gøre deres både klar til ny sejlsæson.

Den 11.04 sejler vi videre til en ankerbugten Cala Blanco over for byen Javea. En rigtig fin bugt godt beskytte med klippe sider og en fin lille strand i bunden af bugten. Vandtemperaturen er 17 grader og vinden er stadigvæk kold men i læ er det dejligt lunt.
I løbet af aften tager vinden til men heldigvis ligger vi godt beskytte af klipperne. På et tidspunkt, høre vi at anker driver men det får hurtig kilet sig fast igen, og Søren får lagt lidt mere kæde ud for natten. Næste morgen er der igen ingen vind.

Den 12.04. sejler vi fra ankerbugten til Denia, en sejltur på 6 sm. Vi kommer tidlig i marinaen og får handlede ind i Lidl som ligger meget tæt på havnen. Vi skal have gjort os klar til en natsejlads til Mallorca. Vi havde regnet med at tage til Ibiza først, men vælger at springe det over da vinden er i mod.

Den 13.04 sejler vi fra Denia og videre til Andratx på Mallorca. En tur på ca. 120 sm og som bliver for sejl, kun de sidste 2 timer bliver motor. Igen havde vi besøg af delfiner, som altid er de meget legesyge og vil svømme om kap med Valhalla, de vinder dog altid.

foto 48
Solnedgang på turen til Mallorca.

Den 14.04, kl. 13.00 ligger vi til ved den kommunale havn (Ports IB) og vores gæster fra DK ankommer kl. 15.
Vi havde nogen fantastisk dage med Flemming og Dorthe. Vi fik vandret i bjergerne og fik kørt turen på den berømte vej med de mange hår nålesving. Vi fik også en dag for anker i en lille fredelig bugt men desværre valgt dønningerne at ændre retning så vi næste morgen meget tidlig måtte gå i havn igen.

foto 49
På vandring med Flemming og Dorthe.

foto 50
Udsigt fra 1226m over havet over Alcudia bugten.

foto 51
Et træ der gro op inde i klippen stenen.

foto 52
Den berømte vej med de mange hårnålesving ned til Cala de la Calobra (Torrente de Pareis)

foto 53
Udsigt mod Cala de la Calobra mellem de høje klippe sider.

foto 54
En af de mange vandreservoir på Mallorca.

Den 21.04 sejler vi fra Andratx til ankerbugten Santa Ponta en tur på 6 sm. Vores gæster
er nu taget hjem til DK og vi må videre. Vi ville igen prøve ankerbugten Santa Ponsa om man ikke kunne ligge roligt der for anker et par dage.

Den 23.04 sejler vi videre fra Santa Ponsa til Cala Portals som ligger inde i den stor Palmabugt. Her møder vi vores Sejlervenner fra Cartagena, bådene Andromada (tysk) og Lowlander (Hollansk). Bugten er super og vandet er meget klar og indbyder til en tur i vandet men temperaturen er på 18 grader og det er for koldt for mig. Vi har nogen dejlige dage her. I bugten får vi set at ankering er en svær kunst og ikke alle har lært det, især motorbåde har ikke alle styr på det.
Da vi lå i bugten tog vi bussen til Palma sammen med folkene fra Andromada og fik set lidt af byen.
Dagen efter vi havde været i Palma måtte vi flytte ankerplads da der skulle optages en reklamefilm. Vi måtte hive anker op og flytte os et par meter for at gøre plads til en Yacht som skulle være med i deres reklame.
På den ene klippe side af bugten ligger der meget store sommerhuse, alle godt indhegnet. Vi så her indkøreles med Hummer og både store og små Mercedes’er. Det er det bedre borgerskab der holder til her!

foto 55
Udsigt til vores lille ankerbugt Cala Portals

Den 27.04 var tiden til at forlade bugten og nu fik vi også vinden direkte ind i bugten. Vi ville sejle videre til Sant Jordi for at få vasket noget tøj. En sejltur på 35 sm. Først var der ikke meget vind at sejle på men vinden tog til i løbet af dagen men desværre fra den forkerte retning så vi måtte tag en del kryds for at nå til Sant Jordi. Lige før indsejling til havnen så vi den lange strand hvor et par sejler lå for anker godt i læ for vinden så det valgt vi også. Så kunne vi sejle i havn dagen efter. Efter at have smidt anker ville vi lige se på byen Sant Jordi og havnen. Det viste sig at vanddybden var under 2 meter så der kunne vi ikke gå ind og vaskeriet fandt vi heller ikke. Tilbage på båden fik vi set i vores Pilot bog at marinaen Puerto de la Rápita havde vaskeri. Så næste dag ville vi tage der hen.

Den 28.04 tog vi den korte sejltur på 30 min. til Puerto de la Rápita. Vi fik lagt til og fik et tiltrængt bad. Vi kunne se at marinaen var i gang med en renovering og havde derfor pt. ingen vaskeri på havnen og ingen vaskeri i byen. Marinaen var dyr. 53 euro incl. WIFI for vores lille båd i lav sæson og med dårlig WIFI forbindelse. Den marina kan vi ikke anbefale til andre.
Den 29.04 tog vi videre til Cala Llonga som består af 3 små finger (bugter) hvor der i den største ligger en marina. Vi valgte at ligge for anker i den næste største. Fantastisk lille bugt med klar badevand og lille sandstrand i bunden.
I vores første ankerforsøg fik vi vores ankerbold og tov i skruen og Søren måtte i vandet og skære os fri. Lært af dette, holder vi øje med hvor ankerbolden ligger, når vi bakker for at tjek om anker har fat.
Men efter andet forsøg lå vi godt.
Omkring Cala Llonga ligger der ”mindre sommerhuse” og et par hoteller. Det er helt sikkert et meget brugt feriested for de lidt bedre stillede mennesker.

foto 56
I Llonga får vi vores første regnbyge med hagl på Mallorca. (Og den opmærksomme læser kan se vores bruser!)

Den 05.05 tager vi anker op for at sejle videre til Colom, der skulle efter Pilot bogen være et vaskeri, nu er der ved at være bund i de rene underbukser og vandtankene er også ved at være tomme. En sejltur på en time.
Porto Colom er en meget stor natur havn. I havnen ligger en Marina og en kommunal havn (Ports IB). Vi lægger os i den Kommunale havn hvor havneafgiften er på 17 euro incl. Vand og el. Vaskeriet har desværre lukket og vandet på broen er med salt smag. Så vi beslutter at tage videre næste dag.

foto 57
Porto Colom med de gl. garage til den lille fiskejolle.

Den 03.05 sejler vi videre til Porto Cristo en tur på en time. Vi håber her at finde et vaskeri og vand til vandtankene uden for meget saltsmag. Vi er heldig og finder et vaskeri som har åben og aflevere vores vasketøj og kan hente der dagen efter ren og tørt for kun 21 euro for 2 maskinfuld incl. tørring og lagt sammen. Vandet er ok, så tankene bliver fyldt op.
Porto Cristo har også en kommunal havn med en Ports IB og vi får en plads her. Vi kan se at der kommer mange sejler til så der er hurtig fyldt op. Der ligger også en Marina men der er prisen mere en det dobbelte.

foto 57a
Udsigt fra byen Porto Cristo til Valhalla som ligger ved siden af en Katamaran.

Den 04.05 sejler vi tilbage til Porto Colom for der får vi besøg fra DK. Men vælger at ligge for anker ved den lille strand i bugten, inden til vi får besøg.

Den 06.05 sejler vi over til den kommunale havn og fortøjer os her, for de næste dage har vi besøg fra DK. Desværre får vi et vejr skift over weekenden og der er lovet heldagsregn hele lørdagen. Vi får Sanne og Erling installeret i agter køjen og vi tilbringer det meste af lørdagen i båden. Men søndag holder det tørvejr og vi får os en go´lang gå tur ud til fyrtårnet ved Colom.

foto 58
Fyrtårn ved Colom.

foto 59
En hyggelig strandbar ved Colom.

Den 10.05 ville vi sejle videre men da Søren slap morringlinen, fik vi den i skruen og vi lå nu med en morringline i skruen og ingen fortøjning til broen. Ikke super smart men fik kaldt et par svenske turister til at hjælpe med at fastgøre os med en line til broen da vi lå en 1,5 meter fra broen. Søren fik dinghyen i vand for at gå til havnekontoret og fortælle at vi havde linen i skruen og måtte have hjælp. Der ville komme en dykker om en time. I vente tiden nåde jeg at få mig en gang Roskildesyge. Godt vi ikke var sejlet. Efter at vi fik skruen fri igen, blev vi fortøjet igen og blev her i havnen.

Den 14.05 var jeg igen klar til at sejle videre og vi tog fra Colom til Cala Ratjada som ligger 23 sm fra Menorca. Ratjada er et tysk feriested, alle snakker tysk og alt står på tysk. Man ligger bag en meget høj mur så man kunne ikke se havet fra havnen.

foto 60
Udsigt fra Ratjada mod havnen.

Den 16.05 sejler vi fra fest byen Ratjada til Menorca og vil anker uden for Ciudadela. En sejltur på 35 sm og hvor vi sejle for sejl hele turen. Vi fik en lidt urolig nat da døningerne vente igen.

Den 17.05 sejler vi ind til Ciudadela som er en naturhavn med en meget smal, men meget spændende indsejling. En helt fantastisk og meget hyggelig by.
Her fandt vi både et vaskeri og et godt supermarked. Nu kan vi klare os lidt et stykke tid igen. Mens vi venter på et godt vejr vindue til at komme videre til syd Sardinen, så vi vælger at sejle videre næste dag.

foto 61
Valhalla i Ciudadela

foto 62
Byen Ciudadela ligger på 1. sal.

Den 19.05 tager vi fra Ciudadela til Cala Fornells som er Menorca´s dybeste bugt. Her ligger vi for anker og vil vente på er vejrvindue til at komme videre til Sardinen.
Vi har læst at der ikke alle steder i bugten har en god bund til ankring pga. meget søgræs, men der skulle måske være bøjer udlagt. Da vi kommer ind ligger der en del for anker og vi ser ingen ledige bøjer, så vi smider vores anker og det holder i første forsøg. Næste morgen er der en del sejler båd der sejler og vi vælger at flytte os længer ind mod land så vi ikke har så langt ind med gummibåden. Da vi havde flyttet og og havde tjekket af ankeret havde fat ville vi sejle med gummibåden i land for at se lidt på byen og gå en tur op til et gammel tårn hvor man kunne se bugten og byen. Da vi når op til tårnet ser vi at Valhalla ikke vender som de andre både og skynder os tilbage. Vi opdager at anker ikke har holdt og vi er sidder fast i mudder og søgræs samt har vi pålandsvind. Vi får hente lidt hjælp fra en medarbejder fra et firma der tilbyder sejlture i katamaraner. Han får os fri et kort øjeblik men vi har nu en kraftig pålandsvind så vi sider igen fast. Vi får så at vide, at den bøje som ligger bagved os kan vi tag når vi engang er kommet fri af mudderet. Bøjen bruget vi til at trække og fri med. 4 timer sener lå vi trygt ved bøjen og Søren med ømme overarme. En af langturssejler som havde ligget der i 10 år kunne fortælle at det hvert år sker for rigtig mange sejler. I den periode vi lå der havde vi to gang besøg af mistralen. Godt vi lå for bøjen og at den holdt. Vi så mange sejler der flytte sig fordi anker ikke holdt mere.

foto 63
Der gl. tårn ved Fornells

foto 64
Udsigt over Cala Fornells og byen Fornells

Den 24.05 forlod vi Fornells for at sejle videre til Puerto de Cala de Addaya for at provianter og kommer i rigtig bad.
Nu har vi provianter og fået bund i vasketøjet så nu venter vi bare på et vejrvindue til at kunne komme videre til syd Sardinen og det ser ud som det kan ske den 26 maj.